page1  

   
   


   
 




  temp0005_button

Brøndum Interiør
Inspiration for alle der interesserer sig for bolig indretning

 

   

BRØNDUM INTERIØR er en dansk webshop, der handler med boliginteriør og brugskunst fra ind og udland.

Tænk belysning ind i indretningen
Uanset form, størrelse eller andre karakteristika ved rummene i en bolig, kan du selv gøre en del for at ’forme’ rummet med den rette belysning. Mange indretter sit hjem i dagslys – til dagslys, og mister hyggen eller ideen med indretningen, når mørket falder på. I et land som Danmark, hvor vi en stor del af året har flest mørke timer, er det vigtigt at tænke belysning ind i indretningen.

3 typer belysning
Man kan overordnet skelne mellem tre typer belysning: Punktbelysning, skjult belysning og synlig belysning.

Synlig belysning
Synlig belysning er det, de fleste bruger og (desværre) ofte udelukkende. Det er ganske enkelt de lamper, man ser – dvs. lamperne over spisebordet, i badeværelset, i køkkenet osv. Synlig belysning har den funktion, at de sørger for, at vi ikke behøver famle rundt i blinde, når det bliver mørkt. Man kan også bruge synlig belysning som en del af udsmykningen med en dekorativ lampe.

Skjult belysning
Skjult belysning er en belysning, hvor man ikke ser lampen. Funktionen ved skjult belysning er at ’forme rummet’ og skabe hygge. En nem måde selv at lave skjult belysning på, er ved at placere en spotlampe, en lyskæde eller en anden lille lampe bag sofaen, bag radiatoren eller bag planten i hjørnet. Lys langs vægge ’flytter væggen bagud’ rent visuelt og gør rummet større, mens lys opad ’løfter loftet’. Diffust lys bag eller under sofaen og andre tunge møbler kan give indtryk af lidt mere lethed.

Punktbelysning
Punktbelysning er den type belysning, der ofte erstattes af stearinlys – dvs. det svage lys, der f.eks. hænger over sofabordet, står i reolen eller i vindueskarmen. Punktbelysning har den funktion at skabe hygge og ’samle’ noget omkring et punkt. Både synlige og ikke synlige lamper kan bruges til punktbelysning – dvs. både dekorative og forholdsvis store synlige lamper og meget små hallogen eller diodelamper, som man næsten ikke lægger mærke til. Det vigtige ved punktbelysning er, at styrken er så svag som mulig - typisk max 25W, måske kun 15W, eller alternativt en lysdæmper.

5 vigtige tommelfingerregler
Generelt for belysning er der visse tommelfingerregler, der kan hjælpe til en funktionel og effektiv belysning, der både virker og skaber hygge.

• Lys i hjørner: Sørg altid for lys i alle hjørner i et rum – også i hjørner bag døren eller lignende, der ikke bruges. Mørke hjørner ’skærer’ hjørnerne af rummet og giver indtryk af et mindre rum.

• Aldrig over 40W: Aldrig over 40W pærer andre steder end i arbejdsrum, dvs. køkken, bad og entre. Brug evt. lysdæmper over spisebordet, hvis det også bruges til arbejdsbord.

• Form rummet: Lys opad ’løfter loftet’, mens lys langs væggen ’flytter væggen bagud’, så rummet virker større.

• Flere lamper end watt: Ca. 1 lampe pr. 5 m2 – husk at alle lamper ikke behøver være synlige (jf. ovenfornævnte skjult belysning) Husk hellere flere lamper end flere watt!

• Skab hygge: Punktbelysning skaber hygge – placér det der hvor du ellers ville placere et stearinlys.

Og husk: Alle lamper behøver ikke være tændt på en gang – tænd lys efter situationen og husk at slukke igen, når du forlader rummet.

Se mere i butikken www.brøndum.dk og http://brondum-interior.dk/shop/loftlamper-36c1.html